top of page

Tabletkowy zawr贸t g艂owy: 6 kluczowych suplement贸w! | Czy musisz je bra膰 codziennie? 馃



S艂uchaj na:


Czy zastanawia艂e艣 si臋 kiedy艣 nad tym, dlaczego w ostatnich latach w aptekach masowo zacz臋艂o pojawia膰 si臋 coraz wi臋cej najrozmaitszych suplement贸w diety? Przecie偶 kiedy艣 mo偶na w nich by艂o jedynie kupi膰 leki na recept臋, pastylki na kaszel czy banda偶e... Obecnie setki reklam rodem z 偶ycia wzi臋tych sugeruj膮 nam, 偶e spo艂ecze艅stwo jest przewlekle chore, a ich jedynym rozwi膮zaniem jest kupienie w艂a艣nie TEGO, najnowszego, unikalnego suplementu, po kt贸rym wszystko wr贸ci do normy. Cz臋sto jestem pytany, niekiedy z ciekawo艣ci膮, a czasem wr臋cz z przera偶eniem w oczach, jakich suplement贸w u偶ywam, dlaczego je bior臋 i czy w og贸le musimy je stosowa膰? Przecie偶 je艣li:

鉁旓笍 b臋dziesz post臋powa膰 zgodnie z zasadami zdrowego stylu 偶ycia, 鉁旓笍 nie palisz, 鉁旓笍 regularnie 膰wiczysz, 鉁旓笍 dbasz o sen,

鉁旓笍 jesz du偶o warzyw,


to czy tak naprawd臋 musisz dodatkowo bra膰 jeszcze jakie艣 suplementy?

W dzisiejszym artykule postaram si臋 wyja艣ni膰, dlaczego tak ci臋偶ko jest nam dostarczy膰 wszystkich sk艂adnik贸w od偶ywczych z naszej 鈥渨sp贸艂czesnej鈥 diety oraz jakie s膮 podstawowe suplementy, kt贸re powinna stosowa膰 wi臋kszo艣膰 z nas. Czy da艂oby si臋 je艣膰 w taki spos贸b, aby nie trzeba by艂o u偶ywa膰 偶adnych suplement贸w? Na koniec przedstawi臋, jakie suplementy sam stosuj臋 na co dzie艅.


Z g贸ry nale偶y zaznaczy膰, 偶e nie udzielam nikomu 偶adnych zalece艅 odno艣nie suplementacji, a jedynie wyra偶am swoj膮 opini臋 na ten temat. Suplementy, kt贸re sam stosuj臋 wkomponowuj膮 si臋 w m贸j ketogeniczny styl 偶ycia, kt贸ry jest po艂膮czony z dziennym postem przerywanym i d艂u偶szymi g艂od贸wkami. Wszystko to w po艂膮czeniu z 膰wiczeniami na si艂owni, saun膮 i zimn膮 termogenez膮. Odno艣nie wszystkich tych temat贸w powsta艂o kilka artyku艂贸w na naszej stronie, do kt贸rych serdecznie zapraszam 馃槈 KLIK Je艣li chcia艂by艣 zadba膰 o siebie i wprowadzi膰 do swojego 偶ycia suplementy, a tematyka zdrowego od偶ywiania, strategii stymuluj膮cych Twoje cia艂o do autofagii i ketozy jest Ci nadal obca, polecam zapozna膰 si臋 najpierw z tymi informacjami. Suplementy tak jak sama nazwa wskazuje, s膮 czym艣 DODATKOWYM. Wi臋kszo艣膰 korzy艣ci zdrowotnych mo偶na osi膮gn膮膰 dzi臋ki holistycznemu podej艣ciu do zdrowia i 偶ycia przez zmian臋 codziennych zachowa艅 i nawyk贸w. Je艣li podejdziesz do tego w ten spos贸b to suplementy mog膮 by膰 niesamowitym boosterem do osi膮gni臋cia Twoich cel贸w. W ten oto spos贸b kolejny raz witam w REON, w miejscu odnowy Twojego cia艂a i umys艂u, zapraszam! 馃槈



Zanim zaczniemy chcia艂bym zaznaczy膰, 偶e jestem niezmiernie wdzi臋czny za Twoj膮 uwag臋. Chcia艂bym Ci podzi臋kowa膰 i przypomnie膰, 偶eby艣 nie zapomnia艂 zasubskrybowa膰 mojego kana艂u na YouTube, poniewa偶 dzi臋ki niemu mo偶esz by膰 na bie偶膮co z najnowszymi i praktycznymi informacjami o zdrowiu. 馃槈


Zacznijmy od odpowiedzenia sobie na pytanie, po co og贸le mamy u偶ywa膰 jaki艣 suplement贸w? Mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e ludzie nigdy nie stosowali 偶adnych suplement贸w, a w ko艅cu przetrwali. Je艣li nie s膮 one konieczne dla przetrwania naszego gatunku, dlaczego mieliby艣my je stosowa膰?


Odpowied藕 jest prosta: nie da si臋 pomin膮膰 faktu, 偶e dzisiejsze spo艂ecze艅stwo znacznie r贸偶ni si臋 od pokolenia naszych dziadk贸w, nie wspominaj膮c o naszych przodkach z dalekiej Afryki. Chroniczne stresory wsp贸艂czesnego 偶ycia, pocz膮wszy od sta艂ego nara偶enia si臋 na metale ci臋偶kie i syntetyczne chemikalia, po przeci膮偶enie sensoryczne, a偶 po ci膮g艂e rozproszenie, gwarantowane przez co najmniej kilka urz膮dze艅 w naszym otoczeniu, stale pod艂膮czonych do super szybkiej sieci, znacznie zwi臋kszaj膮 zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minera艂y i przeciwutleniacze, kt贸re s膮 niesamowicie potrzebne. Przede wszystkim, aby transportowa膰 toksyny szlakami detoksykacyjnymi i zapobiega膰 tworzeniu si臋 wolnych rodnik贸w uszkadzaj膮cych DNA. Oznacza to, 偶e nawet je艣li jesz 鈥渃zyste鈥, bogate w sk艂adniki od偶ywcze po偶ywienie, prawdopodobnie nie zapewniasz sobie wszystkich potrzebnych minera艂贸w, aby poradzi膰 sobie ze stresorami XXI wieku np. przez s艂ab膮 przyswajalno艣膰. Dla por贸wnania, u艣wiadomienia sobie skali tych proces贸w, we藕my na przyk艂ad jab艂ko z 1950 roku. Aby otrzyma膰 tak膮 sam膮 ilo艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych w 1998, musia艂by艣 zje艣膰 28 jab艂ek z 1950. Nie wspomn臋 ju偶 o tym, co musi zawiera膰 takie jab艂ko w 2020 roku...

Istnieje pi臋膰 g艂贸wnych czynnik贸w 艣rodowiskowych, kt贸re powoduj膮 du偶y niedob贸r sk艂adnik贸w od偶ywczych w naszym po偶ywieniu, w por贸wnaniu z tymi, kt贸rych potrzebujemy do optymalnego funkcjonowania w dzisiejszych czasach.


1. Po pierwsze: nasza gleba jest obecnie bardzo uboga w sk艂adniki od偶ywcze przez nowoczesne techniki rolne i stosowanie nawoz贸w.


Wi臋kszo艣膰 dzisiejszych gleb jest wyp艂owia艂a, czyli stosunkowo uboga w witaminy, minera艂y i przeciwutleniacze. Naukowcy ostrzegaj膮, 偶e je偶eli b臋dziemy kontynuowa膰 z naszymi wsp贸艂czesnymi praktykami rolnymi, nie daj膮c czasu glebie na odnowienie si臋, to zosta艂o nam oko艂o 60 lat upraw. Po tym czasie ziemia b臋dzie tak miernej jako艣ci, 偶e nic nie b臋dzie na niej w stanie wyrosn膮膰. 鈥淐zekaj, czekaj, a co z 偶ywno艣ci膮 organiczn膮 i ekologiczn膮?鈥 Podczas gdy niekt贸re badania sugeruj膮, 偶e 偶ywno艣膰 uprawiana metodami ekologicznymi zawiera wi臋cej sk艂adnik贸w od偶ywczych ni偶 偶ywno艣膰 nieorganiczna, inne badania wykazuj膮, 偶e mi臋dzy nimi nie ma znacz膮cych r贸偶nic w zawarto艣ci sk艂adnik贸w od偶ywczych. Wsp贸艂cze艣nie w wielu krajach uprawia si臋 w przewa偶aj膮cej cz臋艣ci kukurydz臋, zbo偶a, ry偶, ziemniaki czy buraki cukrowe, kt贸re s膮 nast臋pnie przetworzone i rafinowane na proste w臋glowodany, takie jak m膮ka, cukier i syropy. Te 鈥渘owoczesne鈥 w臋glowodany, po spo偶yciu przez ludzi nie tylko zapewniaj膮 nam spory niedob贸r sk艂adnik贸w od偶ywczych, ale tak偶e prowadz膮 do waha艅 poziomu cukru we krwi i znacznej zmienno艣ci glikemicznej. Wystarczy rzuci膰 okiem na to, co je przeci臋tna polska rodzina: na 艣niadanie p艂atki z mlekiem, a mo偶e 艣wie偶a bu艂eczka lub kanapka z chlebem. Na obiad ziemniaczki z panierowanym kotlecikiem, a na kolacj臋 nale艣niczki, piero偶ki i inne rafinowane w臋glowodany powoduj膮ce gazy i wzd臋cia. Niestety taka dieta dzia艂a na nas jak powolna trutka na ludzi, prowadz膮c do przewlek艂ego stanu zapalnego organizmu, kt贸ry mo偶e by膰 odpowiedzialny nawet za 80 procent wsp贸艂czesnych chor贸b metabolicznych takich jak cukrzyca, rak czy Alzheimer. Podobnie jest z mi臋sem, jajami i produktami mlecznymi, powszechnie wyst臋puj膮cymi w sklepach spo偶ywczych i marketach. Dostarczaj膮 mniej przeciwzapalnych sk艂adnik贸w od偶ywczych, takich jak kwasy t艂uszczowe omega-3, ni偶 te pochodz膮ce z ryb z dzikich 艂owisk lub wolno wybiegowych hodowli zwierz膮t. Wi臋kszo艣膰 os贸b spo偶ywa tak偶e znaczn膮 ilo艣膰 kwas贸w t艂uszczowych omega-6 pochodz膮cych z olej贸w ro艣linnych, kt贸re bezpo艣rednio wywo艂uj膮 zapalenie organizmu, staj膮c si臋 cz臋艣ci膮 b艂on kom贸rkowych naszego cia艂a.


2. Po drugie: mamy generaln膮 zmniejszon膮 wch艂anialno艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych.


Twoja zdolno艣膰 do przyswajania witamin z po偶ywienia zmniejsza si臋 wraz z wiekiem. Podczas gdy dorastaj膮ce dzieci powinny bezwzgl臋dnie przyjmowa膰 multiwitamin臋, aby wspiera膰 tworzenie si臋 zdrowych tkanek i ko艣ci, suplementacja jest r贸wnie wa偶na dla starszych pokole艅. Wiele lek贸w stosowanych w leczeniu chor贸b zwi膮zanych z wiekiem, takich jak refluks kwasowy i nadci艣nienie, r贸wnie偶 zaburza prawid艂owe wch艂anianie sk艂adnik贸w od偶ywczych, dodatkowo zwi臋kszaj膮c zapotrzebowanie na suplementy.


3. Po trzecie: w XXI wieku stosujemy nieodpowiednie praktyki zwi膮zane z procesowaniem 偶ywno艣ci.


Nowoczesne techniki zbioru, wysy艂ki, przetwarzanie i przechowywanie obni偶aj膮 zawarto艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych w 偶ywno艣ci. Ro艣liny uprawiane przy u偶yciu nowoczesnych nawoz贸w mog膮 zawiera膰 nawet 25 procent mikroelement贸w ro艣lin uprawianych przy u偶yciu bardziej tradycyjnych metod uprawy, a zawarto艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych zmniejsza si臋, gdy s膮 one eksportowane, a nast臋pnie le偶膮 na p贸艂kach sklepowych przez d艂ugie miesi膮ce. Ma to wi臋c ogromny sens, 偶e 艣wie偶o zerwane jab艂ko jest bardziej po偶ywne ni偶 jab艂ko kupione zim膮 w supermarkecie, kt贸re prawdopodobnie zosta艂o potraktowane 1-metylocyklopropenem i mo偶e mie膰 nawet dziesi臋膰 miesi臋cy. 艢rodki konserwuj膮ce stosowane do utrzymania 艣wie偶o艣ci mog膮 zar贸wno utrudnia膰 biodost臋pno艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych w 偶ywno艣ci, jak i wymaga膰 od Twojego organizmu u偶ywania wi臋kszej ich ilo艣ci w celu przetworzenia tych syntetycznych dodatk贸w.


4. Po czwarte: w tym miejscu nale偶y wspomnie膰 o pestycydach, herbicydach i innych truj膮cych zanieczyszczeniach.


Nasze cia艂a s膮 obecnie nara偶one na wszelkiego rodzaju toksyny: pestycydy, herbicydy i inne chemikalia znajduj膮ce si臋 w nowoczesnej 偶ywno艣ci, zanieczyszczona woda, zanieczyszczenia 艣rodowiska, takie jak wsz臋dobylski plastik, zanieczyszczenia powietrza, takie jak tlenek w臋gla, o艂贸w i rt臋膰. Wszystkie te synergiczne toksyny znacznie zwi臋kszaj膮 zapotrzebowanie na dodatkowe witaminy, minera艂y i sk艂adniki od偶ywcze, kt贸re zwalczaj膮 tworzenie si臋 wolnych rodnik贸w i niweluj膮 toksyny, kt贸re atakuj膮 nasz uk艂ad odporno艣ciowy. Mam przed oczami obraz kiedy to w listopadzie zesz艂ego roku jechali艣my samochodem przez jedn膮 z g艂贸wnych peruwia艅skich dr贸g. Przy jezdni rozci膮ga艂y si臋 plantacje bor贸wek. Byli艣my zszokowani blisko艣ci膮 p贸l od drogi, poniewa偶 ca艂y ten ca艂y kurz, smog i brud z aut swobodnie opada艂 bezpo艣rednio na uprawy, kt贸re by艂y dodatkowo opryskiwane chemi膮 przez ludzi ubranych w kosmicznie wygl膮daj膮ce skafandry ochronne. Od tamtej pory widz膮c w sklepie peruwia艅skie bor贸wki, przypominam mi si臋 tamten obrazek i zaraz odk艂adam je z powrotem na p贸艂k臋.


5. Po pi膮te: osoby kt贸re 膰wicz膮, maj膮 zwi臋kszone zapotrzebowanie na sk艂adniki od偶ywcze.


膯wiczenia zwi臋kszaj膮 zapotrzebowanie naszego organizmu na tlen i przer贸偶ne sk艂adniki od偶ywcze, kt贸rych pozbywamy si臋 wraz z potem oraz zu偶ywamy je do odbudowania naszego organizmu po treningu. Je艣li wi臋c przygotowujesz si臋 do maratonu, podnosisz ci臋偶ary lub anga偶ujesz si臋 w inne podobne, intensywne i wymagaj膮ce aktywno艣ci, to Twoje zapotrzebowanie na omawiane mikrosk艂adniki znacznie si臋 zwi臋ksza i konieczne staje si臋 przyjmowanie dodatkowych suplement贸w. By膰 mo偶e my艣lisz, 偶e zamiast brania suplement贸w, mo偶esz po prostu zje艣膰 wi臋cej (podnoszenie kaloryki), aby uzyska膰 wszystkie potrzebne sk艂adniki od偶ywcze, jednak istnieje masa naukowo udowodnionych zalet z ograniczenia kalorii i autofagii. Suplementy s膮 pomocne dla tych z nas, kt贸rzy chc膮 utrzymywa膰 optymaln膮 kondycj臋 i r贸wnocze艣nie 偶y膰 d艂u偶ej, stosuj膮c takie strategie jak post, post przerywany i ograniczanie kalorii. Dzi臋ki suplementacji mo偶emy korzysta膰 z zalet dw贸ch przeciwnych sytuacji: z zalet 膰wicze艅 i okresu anabolicznego oraz z zalet postu i autofagii, o kt贸rej m贸wi臋 wi臋cej w TYM odcinku.


Sk膮d si臋 bior膮 suplementy?


W staro偶ytno艣ci oraz tradycyjnej medycynie chi艅skiej ludzie od wiek贸w stosowali suplementy w formie herbat czy wywar贸w korzennych, 艂odygowych czy li艣ciastych. Spo偶ywali proszki lecznicze mielone w mo藕dzierzu oraz wysoce skoncentrowane ekstrakty olejowe. To, 偶e te 鈥渨zmacniacze鈥 nie mia艂y postaci kapsu艂ek lub nie by艂y zapakowane w du偶e pojemniki nie oznacza, 偶e nie by艂y suplementami. Nasi przodkowie podczas zbierania dzikich zi贸艂, ro艣lin, jedzenia mi臋sa i sp臋dzania du偶ej ilo艣ci czasu w przyrodzie, na 艣wie偶ym powietrzu, na s艂o艅cu, w brudzie i b艂ocie, byli stale uziemieni, a gleba, kt贸rej dotykali zawiera艂a wiele korzystnych probiotyk贸w.


Stosowanie witamin, minera艂贸w, a nawet nootropik贸w i psychedelik贸w to naturalny, powszechny w wielu kulturach spos贸b na wzmocnienie cia艂a i umys艂u. Dlaczego wi臋c nie skorzysta膰 z odrobiny pradawnej m膮dro艣ci po艂膮czonej z nowoczesn膮 nauk膮?


Nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 na to, 偶e w dzisiejszych czasach mamy do wyboru przyt艂aczaj膮c膮 gam臋 suplement贸w diety, a ich ceny czasem mog膮 zwali膰 z n贸g. Dlatego na mojej li艣cie, bior膮c pod uwag臋 wcze艣niejsze, antagonistyczne czynniki 艣rodowiskowe, znajduj膮 si臋 jedynie takie suplementy, kt贸rych najbardziej brakuje we wsp贸艂czesnej diecie. Jednocze艣nie mog膮 one pozytywnie wesprze膰 dzia艂anie naszego wspania艂ego, samolecz膮cego si臋 organizmu. 馃槈


Poprzez nasz osiad艂y tryb 偶ycia, gdzie wi臋kszo艣膰 czasu sp臋dzamy zamkni臋ci w domu, biurze, szkole lub szpitalu, panikuj膮c podczas kolejnej epidemii, stracili艣my kontakt z rzeczywisto艣ci膮 i naszym zapotrzebowaniem, szczeg贸lnie w zimowych miesi膮cach, na tak kluczow膮 i (nie boj臋 si臋 tego powiedzie膰) najwa偶niejsz膮 witamin臋 witamin臋 D.


鉃★笍 Witamina D odgrywa wiele r贸l w organizmie i jest niezb臋dna dla optymalnego zdrowia. Na przyk艂ad D3 instruuje kom贸rki jelit do wch艂aniania si臋 wapnia i fosforu, dw贸ch minera艂贸w niezb臋dnych do utrzymania mocnych i zdrowych ko艣ci. Podczas niedoboru witaminy D3 mog膮 wyst膮pi膰 takie objawy jak os艂abienie mi臋艣ni i ko艣ci, depresja, nowotw贸r, a w najbardziej ekstremalnych przypadkach nawet 艣mier膰. Je艣li jeste艣 zainteresowany tym tematem polecam zapozna膰 si臋 z histori膮 dr. Rangana Chatterjee, kt贸rego syn omal nie umar艂 z braku witaminy D3 (link w opisie).

Najlepszym 藕r贸d艂em witaminy D3 jest oczywi艣cie s艂o艅ce. Kiedy Twoja sk贸ra jest wystawiona na dzia艂anie promieni s艂onecznych, wytwarza witamin臋 D z cholesterolu. Promienie s艂oneczne w spektrum ultrafioletowym B (UVB) uderzaj膮 w cholesterol znajduj膮cy si臋 w kom贸rkach sk贸ry, zapewniaj膮c energi臋 do syntezy witaminy D. Problem z przyjmowaniem witaminy D3 ze s艂o艅ca jest taki, 偶e najbardziej efektywna synteza D3 z promieni UVB wyst臋puje, podczas gdy s艂o艅ce znajduje si臋 przynajmniej 50 stopni nad horyzontem.

Mo偶na powiedzie膰, 偶e kiedy w s艂oneczny dzie艅 Tw贸j cie艅 jest kr贸tszy ni偶 wysoko艣膰 Twojego cia艂a, to jedyny moment, kiedy b臋dziesz przyjmowa膰 odpowiednie ilo艣ci witaminy D3 syntezowanej z UVB. ALE.. kiedy Tw贸j cie艅 jest d艂u偶szy ni偶 wysoko艣膰 Twojego cia艂a, wtedy promienie s艂oneczne zawieraj膮 wi臋cej rakotw贸rczego UVA, przed kt贸rym trzeba si臋 chroni膰. Dlatego najlepszy spos贸b na zapewnienie sobie witaminy D3 ze s艂o艅ca to wyj艣cie latem, w po艂udnie na najwi臋ksze s艂o艅ce, bez ubra艅, bez okular贸w s艂onecznych i bez filtra do opalania (kt贸ry podgrzany na s艂o艅cu przenika do naszego cia艂a i powoduje raka sk贸ry). D艂ugo艣膰 przebywania na s艂o艅cu zale偶y od wysoko艣ci geograficznej, intensywno艣ci s艂o艅ca oraz ilo艣ci bezpo艣redniej ekspozycji powierzchni sk贸ry na s艂o艅ce. Bior膮c pod uwag臋 Polsk臋 w czerwcu, podczas najmocniejszego po艂udniowego s艂o艅ca, warto wystawi膰 ca艂e cia艂o na 20 minut 艣wiat艂a s艂onecznego. To wystarczy, aby zapewni膰 nam nawet do 10.000 mi臋dzynarodowych jednostek IU witaminy D3. W przypadku, kiedy wystawimy na promieniowanie s艂oneczne mniejszy obszar sk贸ry, na s艂o艅cu mo偶emy przebywa膰 znacznie d艂u偶ej. Gdy opalamy jedynie twarz i r臋ce, mo偶emy przebywa膰 na s艂o艅cu nawet do 2h, po czym zamiast smarowa膰 si臋 kremem do opalania, lepiej ubra膰 si臋 w przewiewne ubrania albo pozosta膰 w cieniu. W przypadku, gdy jedziemy na wakacje np. do Egiptu, Meksyku, Turcji czy na Bali, to w najmocniejsze po艂udniowe s艂o艅ce wystarczy wystawi膰 ca艂e cia艂o na 15 min, a reszt臋 czasu sp臋dzi膰 w cieniu i/lub w ubraniach. Je艣li chcemy pozosta膰 na s艂o艅cu, warto rozwa偶y膰 zakup organicznego kremu do opalania np. firmy Pharmaceris (linia Emotopic, koszt ok 50 PLN; zero syfu w sk艂adzie!). O czym warto pami臋ta膰, to to, by nie my膰 si臋 myd艂em, ani nie szorowa膰 si臋 r臋cznikiem zaraz po opalaniu, poniewa偶 witamina D, szczeg贸lnie przez pierwsze godziny od ekspozycji na s艂o艅ce b臋dzie znajdowa膰 si臋 na powierzchni sk贸ry, i b臋dzie si臋 przez ni膮 powoli wch艂ania膰, nawet do 48h po opalaniu. Wi臋c je艣li musisz, to warto si臋 jedynie op艂uka膰 sam膮 wod膮, bez intensywnego wycierania si臋 r臋cznikiem.


Istnieje r贸wnie偶 ca艂a gama suplement贸w zawieraj膮cych witamin臋 D3. Suplementacja D3 jest jedynie konieczna, kiedy nie mamy mo偶liwo艣ci dostarczenia jej ze s艂o艅ca. W przypadku Europy i Polski, D3 warto suplementowa膰 ca艂y rok, a na pewno p贸藕n膮 jesieni膮, koniecznie zim膮 i ewentualnie wczesn膮 wiosn膮. Przed stosowaniem D3 warto zrobi膰 badania krwi i sprawdzi膰 sw贸j poziom, poniewa偶, ka偶dy ma inn膮 tolerancj臋 i wch艂anialno艣膰 i musi dostosowa膰 dawk臋 do swojego zapotrzebowania. Witamina D3 wsp贸艂pracuje synergicznie z witaminami K2, magnezem i wapniem. Dlatego podczas suplementacji D3, nale偶y pami臋ta膰 o dostarczeniu tych dodatkowych minera艂贸w i witamin. Je艣li wykaza艂e艣 niedob贸r witaminy D3, istnieje du偶e prawdopodobie艅stwo, 偶e masz r贸wnie偶 niedob贸r witaminy K2 oraz magnezu. O wap艅 nie musimy si臋 martwi膰, poniewa偶 w naszej wsp贸艂czesnej diecie dostarczamy go pod dostatkiem. Wap艅 jest przereklamowany, szczeg贸lnie w postaci reklam dla dzieci, w kt贸rych zaleca si臋 pi膰 mleko. Ka偶dy pami臋ta propagand臋 鈥淧ij mleko b臋dziesz wielki鈥, kt贸ra to promowa艂a do kupowania czekoladowego mleka z cukrem w szkolnych sklepikach.

Je艣li chodzi o ilo艣膰 D3, kt贸r膮 nale偶a艂oby przyjmowa膰: zlecenia na opakowaniach przedstawiaj膮 minimaln膮 dzienn膮 dawk臋, tak aby nie rozwin膮膰 choroby z niedoboru. Te zalecenia nie s膮 oparte na ilo艣ci, kt贸ra jest najbardziej optymalna dla zdrowia naszego organizmu. Istnieje du偶a r贸偶nica mi臋dzy zapobieganiem chorobom, a promowaniem zdrowia. Je艣li Twoje badanie krwi wykaza艂o 艣rednio mi臋dzy 40/60 ng/ml witaminy D3, to 艣rednio potrzebujesz od 5.000 IU do 10.000 IU dziennie, aby utrzyma膰 sta艂y poziom. Podczas przezi臋bienia czy grypy zalecane jest stosowanie 50.000 IU, dziennie przez okres choroby. Ci臋偶ko znale藕膰 badania naukowe, kt贸re wykaza艂yby negatywne efekty zwi膮zane z przedawkowaniem witaminy D3. Jest to jedna z najbezpieczniejszych witamin, kt贸r膮 powinien stosowa膰 ka偶dy, kto nie wystawia sk贸ry na promienie s艂oneczne. Witamin臋 D3 mo偶na r贸wnie偶 znale藕膰 w t艂uszczu ryb, w膮trobie dorsza, w ostrygach, w kawiorze oraz dziko z艂owionym i upolowanym mi臋sie, w jajkach czy grzybach. Koncentracje w takich produktach mog膮 si臋ga膰 do 600 IU/100 gr a w przypadku oleju z w膮troby dorsza jedna 艂y偶ka sto艂owa zawiera nawet 1360 IU.


鉃★笍 Olej z w膮troby dorsza to kolejny suplement, kt贸ry nale偶a艂oby stosowa膰 na co dzie艅, w przypadku, gdy nie dostarczamy wystarczaj膮cych ilo艣ci Omega 3 z po偶ywienia. Wszyscy, kt贸rzy my艣l膮 o przej艣ciu na wegetarianizm i weganizm musz膮 teraz uwa偶nie s艂ucha膰, poniewa偶 tutaj chodzi o Twoje zdrowie i zdrowie Twoich dzieci. Bardzo ci臋偶ko jest zapewni膰 organizmowi dobrej jako艣ci kwasy omega 3, kiedy jemy jedynie warzywa. Omega 3 dzieli si臋 na DHA, EPA i ALA. ALA jest form膮 omega 3, kt贸ra znajduje si臋 jedynie w ro艣linach. EPA i DHA s膮 formami znajduj膮cymi si臋 w produktach zwierz臋cych. To w艂a艣nie EPA i DHA daj膮 nam najwi臋ksze korzy艣ci dla m贸zgu i serca. Istnieje pewna teoria naukowa, kt贸ra t艂umaczy tak nag艂膮 ekspansj臋 ludzi z Afryki. Naukowcy nie mogli zrozumie膰, w jaki spos贸b na 艣rodku Afryki pierwsi ludzie mogli znale藕膰 藕r贸d艂o omega 3. Przecie偶 najbli偶szy ocean znajdowa艂 si臋 tysi膮ce kilometr贸w dalej, a ci ludzie nie byli w stanie 艂apa膰 ryb! Przypuszcza si臋, 偶e najszybszy rozw贸j ludzkiego m贸zgu mo偶e by膰 zwi膮zany ze zdolno艣ci膮 naszych przodk贸w do jedzenia padliny. Kiedy dopiero co zeszli艣my z drzew jedz膮c ro艣liny, a nasze zdolno艣ci 艂owieckie jeszcze nie by艂y w pe艂ni rozwini臋te, to co spowodowa艂o, 偶e stali艣my si臋 lud藕mi, to mo偶liwo艣膰 jedzenia resztek z padliny, do kt贸rych nie by艂y w stanie dosta膰 si臋 inne drapie偶niki. Pierwsi ludzie byli w stanie roz艂upa膰 czaszk臋 i prze艂ama膰 si臋 do ko艣ci, gdzie znajduj膮 si臋 pe艂ne t艂uszczu, cholesterolu i omega 3, m贸zg i szpik kostny. Dzi臋ki dostarczeniu omega 3, byli艣my w stanie coraz to bardziej rozwija膰 nasze zdolno艣ci umys艂owe i tworzy膰 nowe narz臋dzia, doprowadzaj膮c nas do coraz to lepszych 藕r贸de艂 omega 3 z upolowanych zwierz膮t, a w ko艅cu ze z艂owionych ryb. Teoria ta podaje, 偶e to w艂a艣nie dzi臋ki omega 3 stali艣my si臋 lud藕mi rozumnymi homo sapiens sapiens. To omega 3 buduje nasz m贸zg i przyspiesza jego prac臋.


Niski poziom EPA i DHA jest powi膮zany ze 艣mierci膮 z jakiejkolwiek przyczyny (ang.: all cause mortality), jak r贸wnie偶 ze znacznym spadkiem funkcji poznawczych. Kwasy t艂uszczowe dos艂ownie karmi膮 nasz zbudowany w 70% z t艂uszczu m贸zg. Dlatego cz臋sto dzieci matek kt贸re od lat stosowa艂y diet臋 niskot艂uszczow膮, wegetaria艅sk膮, a w szczeg贸lno艣ci wega艅sk膮 i maj膮 prawdopodobnie niski poziom DHA, co daje bardzo du偶e prawdopodobie艅stwo nie bycia w pe艂ni rozwini臋tymi. Z kolei ich dzieci mog膮 boryka膰 si臋 z du偶ymi problemami i mog膮 by膰 op贸藕nione w rozwoju. Na pewno pami臋tasz, jak Twoi rodzice opowiadali Ci, 偶e musieli w przedszkolu pi膰 tran. Pewnie jeszcze do dzisiaj pami臋taj膮 ten paskudny a jak偶e zbawienny p艂yn. 馃槈 Je艣li spo偶ywamy wystarczaj膮ce ilo艣ci EPA i DHA, zwi臋kszamy ilo艣膰 dopaminy w m贸zgu, hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie, lepszy sen i og贸lne uczucie szcz臋艣cia. Dlatego niedob贸r omega 3 cz臋sto powi膮zany jest z my艣lami depresyjnymi lub samob贸jczymi. EPA i DHA zwi臋ksza wzrost kom贸rek m贸zgowych oraz przep艂yw krwi do m贸zgu. Je艣li chodzi o zdrowie serca to kwasy omega 3 nie tylko zapobiegaj膮 atakom serca i wylewom, ale r贸wnie偶 s膮 antyzapalne, antyzakrzepowe, przeciwmia偶d偶ycowe i przeciwarytmiczne.


Dlaczego omega 3 w postaci ALA z ro艣lin nie jest wystarczaj膮cy?

Ka偶da cz膮steczka ALA musi zosta膰 przekonwertowana w formy EPA i DHA, aby mog艂a zosta膰 zaabsorbowana przez nasze cia艂o. Enzym u偶ywany do tego procesu jest jednak bardzo niewydajny, wi臋c nawet je艣li jesz du偶o siemienia lnianego czy nasion chia, to zamiana na EPA i DHA b臋dzie na poziomie 15% niewystarczaj膮ca do utrzymania prawid艂owego poziomu omega 3.


Jakie s膮 najlepsze 藕r贸d艂a EPA i DHA?


Ka偶dy oczywi艣cie wie, 偶e ryby s膮 najlepszym ich 藕r贸d艂em. Co warto doda膰 to to, 偶e ryby z zimnych ocean贸w maj膮 najwi臋ksze koncentracje omega 3. 艁oso艣, sardynki, kryl, w膮troba dorsza, owoce morza, ostrygi, algi, jajka czy mi臋so od kr贸w hodowanych na trawie s膮 r贸wnie偶 dobrymi 藕r贸d艂ami EPA i DHA. Je艣li chodzi o suplementacj臋 omega 3 to nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 na jako艣膰 suplementu, poniewa偶 kwasy t艂uszczowe omega-3 s膮 bardzo niestabilne w kontakcie z tlenem czy 艣wiat艂em i szybko si臋 utleniaj膮 i je艂czej膮. Je艣li w ci膮gu dnia nie jad艂e艣 nic z wcze艣niej wymienionych naturalnych 藕r贸de艂 omega 3 to warto u偶y膰 suplementu zawieraj膮cego EPA i DHA, takiego jak dobrej jako艣ci olej z w膮troby dorsza, lub kapsu艂ki z olejem z kryla, kt贸re b臋d膮 zawiera膰 r贸wnie偶 naturalny przeciwutleniacz, taki jak witamina A, E lub astaxanthin. Nasza proporcja omega 3 do omega 6 powinna by膰 utrzymana w skali 4:1 albo ni偶szej, nawet 1:1. We wsp贸艂czesnej diecie, ta proporcja wynosi oko艂o 30:1, bior膮c pod uwag臋 konsumpcj臋 utlenionych olej贸w ro艣linnych, kt贸re zawieraj膮 g艂贸wnie omega 6. Oficjalna, rekomendowana dzienna dawka omega 3, by nie rozwin膮膰 niedoboru, wynosi 500 mg EPA i DHA/dzie艅. G贸rna granica nie jest okre艣lona. Je艣li wi臋c chodzi o optymalne zdrowie, to dzienna dawka powinna mie艣ci膰 si臋 w granicach 1000 - 3000 mg omega 3 w formie EPA i DHA.


鉃★笍 Kolejnym suplementem, kt贸ry warto rozwa偶y膰 w dzisiejszych czasach jest jod. Jod jest bardzo ciekawym pierwiastkiem 艣ladowym, kt贸ry jest konieczny do prawid艂owego funkcjonowania ka偶dej kom贸rki naszego cia艂a. Jod wspiera szczeg贸lnie tarczyc臋, reguluj膮c nasz metabolizm wp艂ywaja na ca艂e cia艂o i umys艂. Wed艂ug ostatnich bada艅 naukowych, 95% ludzi mo偶e mie膰 niedob贸r jodu. Jest to spowodowane zwi臋kszeniem ilo艣ci przyswajania bromu przez spo偶ywanie takich produkt贸w jak chleb czy m膮ka, kt贸re dodatkowo zawieraj膮 kwas fitynowy. Brom ma bardzo podobn膮 budow臋 atomow膮 do jodu przez co blokuje jego przyswajanie. Niedob贸r jodu jest r贸wnie偶 spowodowany zmniejszeniem spo偶ywania dziko z艂owionych ryb i owoc贸w morza. Obecnie wszystko to jest hodowane, przez co jako艣膰 tych produkt贸w jest znacznie mniejsza. Zmniejszone przyswajanie jodu jest r贸wnie偶 spowodowane fluorem i chlorem, kt贸ry znajduje si臋 w wodzie pitnej z kran贸w, poza tym absorbuje si臋 podczas k膮pieli i na basenach. Czy mo偶e pami臋tacie tablic臋 Mendelejewa?



Fluor, chrom, brom i jod znajduj膮 si臋 w tej samej kolumnie uk艂adu okresowego pierwiastk贸w. Przez to, 偶e znajduj膮 si臋 one w tej samej kolumnie, maj膮 one bardzo podobn膮 struktur臋 atomow膮. Jod 艂膮czy si臋 z receptorami tarczycy, aby produkowa膰 hormony tarczycy, kt贸re reguluj膮 nasze ca艂e cia艂o. Podczas gdy spo偶ywamy wod臋 z fluorem albo chleb z bromem, ten fluor czy brom jest tak podobny chemicznie do jodu, 偶e to w艂a艣nie one 艂膮cz膮 si臋 z receptorami w tarczycy. Kiedy brom, fluor lub chlor po艂膮cz膮 si臋 z receptorami tarczycy, blokuj膮 one po艂膮czenie si臋 jodu. To dlatego mamy teraz epidemi臋 problem贸w z tarczyc膮, a sama suplementacja jodem nie pomaga, poniewa偶 receptory tarczycy s膮 obl臋偶one przez fluor, brom i chlor. Co nale偶y wi臋c zrobi膰, to pozby膰 si臋 tych 艣rodowiskowych toksyn, nie je艣膰 taniego chleba, nie p艂ywa膰 w chlorowanym basenie i nie my膰 z臋b贸w past膮 z fluorem tylko wtedy suplementacja jodem ma sens. Co ciekawe, rekomendowana dzienna dawka jodu wynosi 150 mcg/dzie艅. Jednak doktorzy, kt贸rzy badaj膮 dawkowanie jodu w diecie, tacy jak David Brownstein, rekomenduj膮 12,5 mg jodu na dzie艅. Jeden z lepszych suplement贸w to jodek potasu lub sodu, albo jod w formie p艂ynnej. Do naturalnych 藕r贸de艂 jodu zaliczamy owoce morza, sok z 偶urawiny czy jogurt z mleka od kr贸w pasionych na trawie. Wa偶ne jest r贸wnie偶 dostarczenie wolnego jodu znajduj膮cego si臋 w organach innych zwierz膮t, szczeg贸lnie tarczycy, stosuj膮c np. suplementy z tarczycy.


鉃★笍 Nast臋pnym suplementem diety, kt贸ry warto wzi膮膰 pod uwag臋 to kreatyna. Kreatyna jest wa偶nym zwi膮zkiem, kt贸ry znajduje si臋 g艂贸wnie w czerwonym mi臋sie, dlatego szczeg贸lnie brakuje go u os贸b na dietach ro艣linnych. David Benton, profesor psychologii, kt贸ry specjalizuje si臋 wp艂ywem diety na zachowanie ludzi, przeprowadzi艂 badania na temat kreatyny w kontek艣cie diety wegetaria艅skiej.

Badanie naukowe wykaza艂o, 偶e spo偶ycie kreatyny znacznie poprawi艂o funkcje kognitywne grupy wegetaria艅skiej. Dlaczego zatem kreatyna jest tak cz臋sto stosowana jako suplement u kulturyst贸w? Aby to wyja艣ni膰, musimy zag艂臋bi膰 si臋 w mechanizmy stoj膮ce za niesamowitymi w艂a艣ciwo艣ciami tego magicznego proszku.

Wszystko, co spo偶ywamy jest ostatecznie zamieniane na ATP, czyli adenozynotr贸jfosforan (ang.: Adenosine Triphosphate). Jest to podstawa energii dla naszego cia艂a i umys艂u. ATP jest przetwarzane przez nasz organizm na wiele sposob贸w. Na przyk艂ad, kiedy 膰wiczymy zamieniamy ATP na ADP. Nasz organizm jest inteligentny i odnawia ATP z ADP przez 3 r贸偶ne 艣cie偶ki. Jedna z nich to 艣cie偶ka fosfokreatynowa: daje nam nag艂y zastrzyk energii, ale jej pok艂ady odbudowuj膮 si臋 powoli. Nast臋pna w kolejce jest glikoliz臋, kiedy tworz膮 si臋 nowe ATP dzi臋ki w臋glowodanom. Trzecia 艣cie偶ka to 艣cie偶ka aerobowa, kt贸ra wymaga tlenu. Jest ona najbardziej wydajna podczas przewlek艂ych sesji cardio. To, co nas jednak interesuje to 艣cie偶ka fosfokreatynowa. Tak jak ju偶 wspomnia艂em, ATP jest zredukowane do ADP. Teraz, ta sama kreatyna, kt贸r膮 mo偶esz znale藕膰 w czerwonym mi臋sie oraz w suplementach zostanie dodana do ADP, aby wytworzy膰 nowe ATP. Problem le偶y w tym, 偶e w naszym organizmie mamy znikome ilo艣ci przechowywanej kreatyny, poniewa偶 jest ona na bie偶膮co utylizowana. Kreatyna zapewnia nam du偶e ilo艣ci energii przez kr贸tki okres czasu, maksymalnie na trzy, cztery pierwsze powt贸rzenia, po kt贸rych potrzeba przynajmniej 5 min na odbudow臋 pok艂ad贸w ATP w mi臋艣niach. Kreatyna jest r贸wnie偶 naturalnie produkowana z aminokwas贸w w w膮trobie i nerkach. Bardziej wydajnym sposobem jest dostarczenie jej z po偶ywienia: tak jak ju偶 wspomnia艂em kreatyna znajduje si臋 w czerwonym mi臋sie, w dziczy藕nie i dziko z艂owionych rybach. Im wi臋cej kreatyny zjesz, tym mniej Tw贸j organizm b臋dzie musia艂 jej wyprodukowa膰. Oko艂o 5% pok艂ad贸w kreatyny znajduje si臋 w naszych organach w艂膮cznie z m贸zgiem. Nasz m贸zg r贸wnie偶 potrzebuje energii z ATP, aby funkcjonowa膰 i nie wyklucza on 艣cie偶ki fosfokreatynowej. Je艣li jesz produkty bogate w kreatyn臋, albo j膮 suplementujesz to mo偶esz mie膰 pewno艣膰, 偶e Tw贸j m贸zg ma wystarczaj膮ce pok艂ady fosfokreatyny, aby uaktywni膰 neurologiczn膮 przewag臋 kognitywn膮 w wymagaj膮cych tego momentach. Mo偶e dzi臋ki temu Tw贸j przyspieszony refleks pozwoli Ci zahamowa膰, zanim we藕miesz udzia艂 w 艣miertelnym wypadku samochodowym. Sk膮d b臋dziesz wiedzia艂, 偶e to w艂a艣nie przez kreatyn臋? Mo偶esz si臋 tylko domy艣la膰. 馃槈 Je艣li w ci膮gu dnia nie masz zamiaru je艣膰 wo艂owiny lub dziczyzny, to wystarczy doda膰 5g sproszkowanej kreatyny, najlepiej dziel膮c sobie dawk臋 na 2,5 g rano i 2,5 g po po艂udniu. Tak ma艂a ilo艣膰 ju偶 wystarczy, aby zauwa偶y膰 zwi臋kszon膮 energi臋 naszego cia艂a i umys艂u. Kreatyna nie ma smaku ani zapachu, jest neutralna, dlatego lubi臋 j膮 dodawa膰 do kawy, albo kaka艂ka. 馃槈 Kreatyn臋 mo偶na zakwalifikowa膰 do kategorii nootropik贸w czyli suplement贸w poprawiaj膮cych funkcje poznawcze, jednocze艣nie daj膮c nam znaczne korzy艣ci na si艂owni i podczas intensywnego wysi艂ku fizycznego.


Czy istniej膮 jakie艣 negatywne efekty od przedawkowania kreatyny? Tak naprawd臋 nie ma wielu bada艅 naukowych zajmuj膮cych si臋 stosowaniem suplement贸w z kreatyn膮 przez d艂ugie okresy czasu. W badaniach ludzie stosowali dawki ok. 20g. To, co wiemy, kreatyna zatrzyma wi臋ksz膮 ilo艣膰 wody w kom贸rkach naszego cia艂a, przez co mo偶emy odwodni膰 organizm, ale z pomoc膮 przyjdzie nam kolejny suplement, kt贸ry stosuj臋 na co dzie艅. S膮 to elektrolity.


鉃★笍 Co to s膮 elektrolity? To elektrycznie na艂adowane minera艂y. Jest ich oko艂o sze艣膰, a najwa偶niejsze z nich to s贸d, potas i magnez. Elektrolity dbaj膮 o wymian臋 p艂yn贸w. W ka偶dej kom贸rce naszego cia艂a znajduje si臋 ma艂a pompa, nazywana pomp膮 sodowo-potasow膮, kt贸ra w艂a艣nie umo偶liwia wymian臋 tych p艂yn贸w. To, o co musimy zadba膰 to balans elektrolit贸w, poniewa偶 np.: je艣li b臋dziemy spo偶ywa膰 za du偶o sodu, bez potasu, to nasz organizm b臋dzie akumulowa膰 nadmiar wody. Co tak naprawd臋 nawadnia nasz organizm to nie woda, ale elektrolity w po艂膮czeniu z wod膮. Dlatego zawsze powinni艣my stara膰 si臋 pi膰 wod臋 mineraln膮 ze szklanych butelek, aby unikn膮膰 estrogenicznych chemikali贸w z plastiku. Balans elektrolit贸w zapewnia nam odpowiednie kurczenie i rozkurczanie mi臋艣ni, przyspieszenie przep艂ywu informacji w uk艂adzie nerwowym oraz utrzymanie odpowiedniego Ph organizmu. Nie musimy ba膰 si臋 soli, poniewa偶 s贸l jest konieczna do prawid艂owego funkcjonowania organizmu. S贸l, albo chlorek sodu pomaga w tworzeniu si臋 kwasu chlorowodorowego, inaczej kwasu solnego, kt贸ry jest konieczny do trawienia i rozk艂adania pokarmu na aminokwasy, kt贸re s膮 konieczne do budowy naszego cia艂a. Nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 jako艣膰 soli. Potas to jeden z najbardziej niedocenianych elektrolit贸w. Bierze on udzia艂 w nadawaniu tempa i rytmu uderzeniom serca. Je艣li mamy niedob贸r potasu, to mo偶e doj艣膰 do nag艂ego zatrzymania akcji serca. Dzieje si臋 tak w przypadku os贸b pij膮cych alkohol, kiedy nagle umieraj膮 na zawa艂 serca. Spo偶ywanie alkoholu zmniejsza poziom elektrolit贸w, znacznie odwadniaj膮c organizm. Obecnie cz臋sto diagnozuje si臋 niedob贸r magnezu, kt贸ry bierze udzia艂 w ponad 300 r贸偶nych reakcjach enzymatycznych. Magnez pomaga w funkcjonowaniu nerw贸w i mi臋艣ni. Pomaga nam si臋 zrelaksowa膰 i odpr臋偶y膰. Ka偶dy z nas wie, 偶e skurcze oznaczaj膮 niedob贸r magnezu, ale nie ka偶dy wie 偶e to mo偶e by膰 r贸wnie偶 niedob贸r potasu. Je艣li chodzi o suplementy, kt贸re zawieraj膮 elektrolity: w kr臋gach sportowych istnieje pewna propaganda nosz膮ca nazw臋 鈥淕atorade鈥 i 鈥淧owerade鈥, wyst臋puj膮ca jako sponsor wielu sportowych imprez. Moim zdaniem jest to jednak 偶art, poniewa偶 p贸艂 litra tej kolorowej wody, kt贸ra zawiera 21 gram cukru, ma jedynie 38 mg potasu i 150 mg sodu, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie na potas to 5000 mg a na s贸d co najmniej 1000 mg. O wiele lepszym 藕r贸d艂em elektrolit贸w jest wywar gotowany na ko艣ciach, kt贸ry jest posolony dobrej jako艣ci sol膮 k艂odawsk膮 czy himalajsk膮. Taka dobrej jako艣ci s贸l, opr贸cz chlorku sodu zapewnia nam gam臋 minera艂贸w 艣ladowych (ang.: Trace Minerals), kt贸re r贸wnie偶 maj膮 wiele dodatkowych pozytyw贸w. Je艣li nie mam roso艂u to cz臋sto dodaj臋 szczypt臋 soli do wody lub herbaty, oraz sol臋 wszystkie potrawy. Te wszystkie badania, kt贸re twierdz膮, 偶e s贸l jest niezdrowa, by艂y przeprowadzone w kontek艣cie u偶ywania du偶ej ilo艣ci czystego chlorku sodu wraz z cukrem. Je艣li jeste艣 zainteresowany tym mitem, 偶e s贸l jest niezdrowa, kt贸ry w k贸艂ko powtarza艂a moja babcia, to zapoznaj si臋 z badaniami dr. Jamesa DiNicolantonio. 馃槈


Je艣li chodzi o potas, to potrzebujemy go bardzo du偶o, nawet do 5000 mg (czyli 5 g potasu na dzie艅). Najlepiej je艣li dostarczymy nasze dzienne zapotrzebowanie na potas z po偶ywienia. Najlpesze i najzdrowsze 藕r贸d艂a potasu to zielone warzywa i awokado, kt贸re zawiera nawet do 1 g potasu na sztuk臋. Awokado, opr贸cz zdrowych t艂uszcz贸w, zawiera r贸wnie偶 du偶o magnezu. Takie ryby jak dorsz, halibut, 艂oso艣 czy ma艂偶e wydaj膮 si臋 mie膰 spor膮 koncentracj臋 potasu. Orzechy, takie jak orzechy brazylijskie, orzechy laskowe i pekany tak偶e maj膮 sporo potasu. W膮troba, w szczeg贸lno艣ci w膮troba wo艂owa zawiera du偶e ilo艣ci tego pierwiastka. Je艣li chodzi o suplementacj臋 potasem, to ci臋偶ko jest znale藕膰 dobry suplement, poniewa偶 maj膮 one bardzo cz臋sto niskie koncentracje potasu. Osobi艣cie stosuj臋 cytrynian potasu.


Magnez znajduje si臋 w czerwonym mi臋sie i organach zwierz膮t. Prawdopodobnie najlepszym 藕r贸d艂em magnezu jest serce, nast臋pnie ryby takie jak makrela, 艂oso艣, halibut czy sardynki. Sporo magnezu znajduje si臋 r贸wnie偶 w serach, ale tylko w serach dobrej jako艣ci z mleka od kr贸w pasionych na trawie. Je艣li chodzi o ro艣liny to 艣wietne b臋d膮 pestki dyni, chia, zielone li艣ciaste warzywa czy orzechy, takie jak pekany, macadamia lub orzechy brazylijskie. 艢wietnym 藕r贸d艂em magnezu jest r贸wnie偶 gorzka czekolada. Gorzka w znaczeniu zawieraj膮ca ponad 85% cacao. Je艣li chodzi o suplementacj臋 magnezem, to najlepszy jest l-treonian magnezu, ale jest on ca艂kiem drogi, dlatego w kolejno艣ci u偶ywam wodorow臋glan, glicynian lub cytrynian magnezu w dawkach oko艂o 400 mg/dzie艅.


鉃★笍 Ostatnim suplementem, kt贸ry koniecznie stosuj臋, je艣li nie mia艂em okazji uzupe艂ni膰 go w ci膮gu dnia z po偶ywienia, s膮 witaminy z grupy B. Je艣li jesz diet臋 bogat膮 w mi臋so i organy, jaja i owoce morza, to prawdopodobnie nie musisz si臋 martwi膰 niedoborem witamin B. Witaminy z grupy B s膮 nazywane neuro witaminami, poniewa偶 bior膮 udzia艂 w regulacji i tworzeniu si臋 nowych po艂膮cze艅 m贸zgowych, a tak偶e wspieraj膮 barier臋 krew-m贸zg. Najwa偶niejsze witaminy z grupy B to witamina B1 inaczej tiamina (ang.: thiamine), B2, B3 inaczej niacynamid (ang.: niacinamide). B5, B6, B7 inaczej biotyna, B9 inaczej folian i B12 w formie methylcobalaminy (ang.: methylcobalamin). Suplementacja witamin膮 B12 jest szczeg贸lnie wa偶na w przypadku wegan, poniewa偶 B12 w naturalnej formie jest jedynie dost臋pna w produktach zwierz臋cych. Niedob贸r witaminy B12 mo偶e budowa膰 si臋 przez lata, nie powoduj膮c objaw贸w. Zanim zaczniesz zauwa偶a膰 jego klasyczne oznaki, czyli zm臋czenie, mentaln膮 鈥瀖g艂臋鈥, zapominanie si臋, wahania nastroju i os艂abienie mi臋艣ni, mo偶e by膰 ju偶 za p贸藕no.


Jak wygl膮da艂by dzie艅, kiedy nie musia艂bym suplementowa膰 niczego, a dostarczy艂bym wszystkie z wcze艣niej wymienionych witamin i minera艂贸w?


Na pocz膮tek zdecydowanie musimy wykluczy膰 wszystkie pochmurne i zimowe dni, w kt贸rych nie by艂bym w stanie wystawi膰 sk贸ry na promieniowanie s艂oneczne. Jest lato, s艂oneczny dzie艅.. Popijajac kaw臋 z mas艂em, jem gorzk膮 czekolad臋, zapewniaj膮c膮 mi magnez. W po艂udnie wychodz臋 w najwi臋ksze s艂o艅ce i opalam si臋 przez p贸艂 godziny popijaj膮c ros贸艂, aby zbalansowa膰 elektrolity, po czym wracam na obiad gdzie czeka na mnie wo艂owina z jajkami i p艂ynnymi 偶贸艂tkami, sma偶ona na ma艣le kerrygold z dzikim 艂ososiem alaska艅skim i kawiorem. Do tego pokrojone awokado polane oliw膮 z oliwek extra virgin, a to wszystko doprawione spor膮 ilo艣ci膮 soli, kurkumy i pieprzu cayenne. Po takim obiedzie zjem jeszcze pyszny deser sk艂adaj膮cy si臋 z greckiego jogurtu od kr贸w pasionych na trawie z orzechami macadamia, pekanami i orzechami brazylijskimi, polane roztopion膮 gorzk膮 czekolad膮. W taki dzie艅 zapewni艂bym sobie wszystko, czego mog艂oby mi brakowa膰 z diety. D3 ze s艂o艅ca, omega 3 i jod z 艂ososia i kawioru, keratyna i witaminy z grupy B z wo艂owiny, oraz elektrolity z czekolady, roso艂u, i przypraw. Takie dni zdarzaj膮 si臋 u mnie w sumie do艣膰 cz臋sto, ale jednak nie zawsze mamy dost臋p do tych wszystkich element贸w w tym samym momencie. Dlatego warto by膰 艣wiadomym czego brakuje nam w danym dniu i uzupe艂ni膰 brak odpowiednim suplementem.


Mam nadziej臋, 偶e podoba艂 Ci si臋 dzisiejszy artyku艂. Je艣li tak, to koniecznie daj 艂apk臋 w g贸r臋. 馃槈 Je艣li znasz kogo艣, komu te informacje mog艂yby si臋 przyda膰, to pode艣lij mu LINKA do tego filmu. Wszystkie linki do social media i do artyku艂u, w kt贸rym znajduj膮 si臋 badania naukowe, do kt贸rych si臋 dzisiaj odnosi艂em, znajduj膮 si臋 w opisie pod tym filmem. Serdecznie dzi臋kuj臋 za Twoj膮 uwag臋! 馃槈


Badania naukowe i inne 藕r贸d艂a:


Robert P Hcancy. Guidelines for optimizing design and analysis of clinical studies of nutrient effects. Nutrition Reviews. Volume 72. Issue I. pages 48 54, January 20l4


Robert P. Hcancy. Laura A.G. Amlas . Quantifying the vitamin D economy. Nutrition Reviews. Volume 73. Issue l. Pp. SI 67


van de Rest O1, Geleijnse JM, Kok FJ, van Staveren WA, Hoefnagels WH, Beekman AT, de Groot LC.. Effect of fish-oil supplementation on mental well-being in older subjects: a randomized. double-blind. placebo-controlled trial. Am J Clin Nun: September 2008 vol. 88 no. 3 706-713


Dr. Joseph Mercola, The role of vitamin D in disease prevention, Comprehensive article.



Markus Wyss, Andreas Schulze: Health implications of creatine: can oral creatine supplementation protect against neurological and atherosclerotic disease? Volume 112, Issue 2, 18 June 2002, Pages 243-260



DiNicolantonio JJ, Lucan SC: The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease Open Heart 2014;1:e000167. doi: 10.1136/openhrt-2014-000167


The Wolff-Chaikoff effect of increasing iodide intake on the thyroid Abraham, G.E. Townsend Letter, 245:100-101, 2003.


R. W. Albers,S. Fahn, andG. J. Koval THE ROLE OF SODIUM IONS IN THE ACTIVATION OF ELECTROPHORUS ELECTRIC ORGAN ADENOSINE TRIPHOSPHATASE Proc Natl Acad Sci U S A. 1963 Sep; 50(3): 474鈥481.doi:聽10.1073/pnas.50.3.474


All the credit, meritorical information and the inspiration for this blog post and the video primarly goes to Ben Greenfield and other reasearchers. "I am standing on the shoulders of the giants behind me" ~ Isaac Newton. https://boundlessbook.com/


I am simply spreading this important information, which I believe is the foundation that will provide sane society, manifesting itself as healthy, happy human beings that are living together in unity and abundance in here and now.

Restoring Oneself from the matrix of a form into being one with everyone and everything else, with our planet and the universe ~ Simon James


I hope You resonate with this message, and if You would like to help me spread this information further, just share it with anyone You think will benefit!

1324 wy艣wietlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page