top of page

Przygoda dopiero się zaczyna...😊 Dlaczego kawa z Peru?

Zaktualizowano: 3 maj 2020


Serdecznie zapraszam do obejrzenia filmu o wyprawie na plantację kawy do Peru ⬇️


Zacznijmy od tego, dlaczego masowo spożywamy kawę?


Kawa jest najbardziej powszechną używką na świecie, którą spożywamy, aby przede wszystkim zwiększyć naszą koncentrację oraz zmniejszyć uczucie zmęczenia. Aktywna cząsteczka, która stymuluje nasz organizm to znajdująca się w kawie kofeina.


Kofeina jest bardzo podobna chemicznie do adenozyny, dlatego może łatwo dopasować się do receptorów komórek dla adenozyny w naszym mózgu. Adenozyna jest odpowiedzialna za uczucie zmęczenia. W momencie, gdy kofeina wiąże się z receptorami adenozyny, mniej adenozyny jest w stanie powiązać się z receptorami w mózgu. Naszemu ciału wydaje się, że teraz receptory adenozyny są wypełnione, więc nie jesteśmy zmęczeni.



Chwilowo. Reakcja Twojego organizmu polega na tworzeniu coraz większej liczby receptorów adenozyny, co skutkuje większym zapotrzebowaniem na kofeinę, aby zastopować pojawiające się uczucie zmęczenia. Z czasem zbudujesz na nią niezłą tolerancję.


Dobrą wiadomością jest to, że aby „zresetować” receptory adenozynowe, wystarczy przejść przez około 7-12 dniowy "restet" kofeinowy, pijąc wyłącznie kawy i herbaty bezkofeinowe. Można także – co gorąco polecam – zrobić sobie tygodniową przerwę od kawy, mniej więcej raz na dwa miesiące.


Innym aspektem jest to, że kawa stała się symbolem społecznym, który oznacza przerwę od pracy lub spotkanie na dyskusje, połączone emocjonalnie z relaksacyjną atmosferą. Historycznie, zgromadzenia przy kawie były ważnym elementem spotkań towarzyskich w Europie, a ich pojawienie się zachęcało do wielu przemian kulturowych i politycznych. Stanowiły platformę wymiany poglądów i pielęgnowania opinii publicznej. Co więcej, kawiarnie były popularne wśród filozofów przyrody, antykwariuszy i historyków, jako miejsca dla podobnie myślących uczonych, do gromadzenia się, czytania, uczenia się oraz wspólnych dyskusji. Te nawyki kontynuowane są do dziś, z tendencją wzrostu liczby osób biorących udział w tym – dla niektórych – ważnym wydarzeniu. Wiele oób traktuje zaparzanie kawy jako ceremonię, co sprawia, że nabiera ona szczególnego znaczenia.


Ciemna strona kawy

Jednym z powszechnych problemów z kawą jest przedawkowanie kofeiny oraz spożywanie kawy zbyt późno w ciągu dnia. W konsekwencji powoduje to zmniejszenie jakości snu przez kofeinę blokującą zmęczenie. To są dwa najbardziej powszechne powody dla których powinniśmy spożywać ten napój bardziej świadomie.


Tak jak wspominałem, aby zresetować nasze receptory, wystarczy odłożyć kawę oraz inne stymulanty zawierające kofeinę na co najmniej tydzień, raz na dwa miesiące. Należy również być świadomym tego, że okres półtrwania kofeiny w naszym organizmie wynosi około 5 godzin. Co to oznacza? Np. spożywając filiżankę kawy zawierającą 100mg kofeiny, za 5h w naszym krwioobiegu będziemy mieć 50mg kofeiny a za kolejne 5h – 25mg. Dlatego, aby zminimalizować wpływ kofeiny na nasz sen powinniśmy spożywać ją przed południem. Powinniśmy także zwracać uwagę na to, żeby nie pić kawy zaraz po przebudzeniu, ponieważ kofeina stymuluje kortyzol – hormon stresu, a jest on najwyższy właśnie zaraz po przebudzeniu. Najbardziej strategicznym momentem na picie kawy byłoby godzinę po wstaniu.


Kolejnym aspektem kawy jest jej jakość


Ogólnie kawa ma niesamowite właściwości zdrowotne oraz pozytywny wpływ na samopoczucie. Niestety duże firmy sprzedające kawę poświęcają korzyści zdrowotne dla zysku przez stosowanie szokująco złych praktyk produkcyjnych oraz dystrybutorskich. Te niespełniające standardów procesy nie tylko niszczą wiele korzyści zdrowotnych kawy, ale także wprowadzają do Twojego organizmu szkodliwe związki, które mogą powodować rozstrój żołądka, drgawki oraz inne, o wiele bardziej negatywne efekty uboczne. Większość firm kawowych stawia na niską cenę, szybkość, wygodę produkcji na bardzo dużą skalę. Inni koncentrują się tylko na smaku. A jeszcze inni na świetnej reklamie. W przypadku większości firm sprzedających kawę, korzyści zdrowotne nie pojawiają się nawet w ich portfolio.


Praktyki produkcji komercyjnego przemysłu kawowego mają na celu wytwarzanie kawy tak tanio, jak to tylko możliwe. Ich system dystrybucji opiera się na ograniczeniu kosztów do minimum. Zwykle oznacza to: słabą jakość upraw, powolne statki towarowe dostarczające towar w przeciągu kilku tygodni na drugi koniec świata, nieodpowiednie sposoby składowania czy labiryntowy łańcuch dystrybucji. Uniemożliwia to nam – konsumentom – zdobycie świeżej, pełnej antyoksydantów, zdrowej kawy wolnej od zanieczyszczeń, pestycydów oraz pleśni.


Na co więc należy zwracać uwagę przy wyborze kawy?


1) Zapewnienie najwyższego możliwego poziomu jakości kawy w procesie produkcji, transportu, wypalania oraz pakowania. Zaczynając od znalezienia najlepszego gospodarstwa produkującego kawę z wysokogórskich upraw, gdzie organiczna produkcja kawy nie dopuszcza do spryskiwania drzew kawowca substancjami wpływającymi na zwiększenie plonów lub zabijanie chwastów. Jest to szczególnie ważne, ponieważ komercyjne ziarna kawy są jednym z najbardziej opryskiwanych pestycydami produktów na świecie. Ponadto kawa organiczna może chronić wątrobę, dzięki czemu jest raczej prozdrowotna, nie tak jak kawa nieekologiczna.


2) Kawa nie może zawierać pleśni. Podczas poszukiwania najświeższej możliwie kawy nie można tolerować obecności pleśni. Warto dowiedzieć się, czy kawa była testowana pod kątem ilości mykotoksyn, które powstają podczas niewłaściwego suszenia ziaren kawy, a nastepnie magazynowania. Najlepiej wykorzystując do tego niezależne laboratorium. Toksyny pleśniowe są genotoksyczne – oznzcza to, że mogą powodować uszkodzenia i mutacje DNA oraz niszczyć osłonkę mielinową w połączeniach mózgowych, które izolują neurony i pozwalają im w przesyłaniu informacji.


3) Dystrybutor kawy powinien bardzo dobrze znać swoje źródło. Sprzedawca powinien być w bezpośrednim kontakie z producentem, by mieć pewność, że kawa produkowana jest w sposób zrównoważony, a następnie jest ręcznie zbierana i sortowana. Praktyki produkcyjne powinny być dobre dla planety, zarówno pod względem ekonomicznym, jak i ekologicznym: nieszkodliwe dla zbiorów kawy i pozytywne dla ludzi, którzy ją uprawiają.


4) Kawa powinna być wypalana do perfekcji. Wybór palenia powinien mieścić się w skali spektrum wypalania. W szczególności średnie palenie kawy zapewnia najwyższy poziom zdrowych fitochemikaliów, najwyższy poziom antyoksydantów, jednocześnie ograniczając nadmierny poziom kofeiny.



Wyjątkowe ziarna z Peru


Podczas poszukiwania kawy, która posiadałaby wszystkie cztery z wyżej wymienionych standardów, bardzo często napotykałem się na problem braku świadomości o mykotoksynach z pleśni oraz braku bezpośredniego kontaktu z farmerem, który daną kawę uprawia. Z tego powodu postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i wyruszyć na poszukiwanie organicznej, wysokogórskiej kawy z Peru.



Dlaczego Peru? Dzięki doskonałym wysokościom dla upraw, udanym sieciom kooperacyjnym z lokalnymi hodowcami oraz cennemu genomowi arabiki mocno zakorzenionemu w peruwiańskich kawowcach, ten region świata zapewnia najwyższy poziom jakości, która jest konieczna, aby móc delektować się poranną kawą ze świadomością, że zapewnia ona dla Twojego organizmu najkorzystniejsze właściwości, jakie kawa naturalnie posiada. Są nimi przede wszystkim bogactwo antyoksydantów oraz fitochemikalii, powstałych poprzez wystawienie kawowców na ekstremalne, naturalne warunki środowiskowe, takie jak odpowiednia wysokość oraz znaczna amplituda temperatur w cyklu dobowym. Takie otoczenie hartuje owoce kawowca, zapisując w ziarnach potęgę peruwiańskiej natury.


Udało nam się również skontaktować z lokalnym peruwiańskim plemieniem Yanesha, którzy jako grupa około stu rodzin, od pokoleń zajmują się uprawą kawy. Zostaliśmy zaproszeni, aby móc nawiązać bezpośredni – i tak ważny dla nas – emocjonalny kontakt z ludźmi, którzy żyją w spokoju między szczytami And, a peruwiańską dżunglą w małej wiosce Villa Rica.



Dzięki gościnności naszych rdzennych Indian, mogliśmy spędzić kilka ekscytujących dni na ich własnych plantacjach oraz udokumentować cały proces hodowania kawy z pierwszej ręki. Była to niezwykle inspirująca wyprawa, której rezultatem będzie – mamy nadzieję – dystrybucja organicznej peruwiańskiej kawy. Kawy, która spełnia nasze cztery kryteria jakości.





Aby zapewnić najwyższą jakość i najświeższą możliwie kawę, w momencie, kiedy zdobędziemy wystarczająco dużo chętnych do zakupu naszej kawy, rozpoczniemy proces sprowadzania oraz sprzedaż internetową na naszej stronie.


Jeśli jesteś zainteresowany zakupem naszej kawy,

daj nam znać w komentarzu lub na maila info@reon.pl


Simon & Magdalena





 

Źródła:

495 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page