Przygoda dopiero si臋 zaczyna...馃槉 Dlaczego kawa z Peru?

Aktualizacja: maj 3


Serdecznie zapraszam do obejrzenia filmu o wyprawie na plantacj臋 kawy do Peru 猬囷笍


Zacznijmy od tego, dlaczego masowo spo偶ywamy kaw臋?


Kawa jest najbardziej powszechn膮 u偶ywk膮 na 艣wiecie, kt贸r膮 spo偶ywamy, aby przede wszystkim zwi臋kszy膰 nasz膮 koncentracj臋 oraz zmniejszy膰 uczucie zm臋czenia. Aktywna cz膮steczka, kt贸ra stymuluje nasz organizm to znajduj膮ca si臋 w kawie kofeina.


Kofeina jest bardzo podobna chemicznie do adenozyny, dlatego mo偶e 艂atwo dopasowa膰 si臋 do receptor贸w kom贸rek dla adenozyny w naszym m贸zgu. Adenozyna jest odpowiedzialna za uczucie zm臋czenia. W momencie, gdy kofeina wi膮偶e si臋 z receptorami adenozyny, mniej adenozyny jest w stanie powi膮za膰 si臋 z receptorami w m贸zgu. Naszemu cia艂u wydaje si臋, 偶e teraz receptory adenozyny s膮 wype艂nione, wi臋c nie jeste艣my zm臋czeni.



Chwilowo. Reakcja Twojego organizmu polega na tworzeniu coraz wi臋kszej liczby receptor贸w adenozyny, co skutkuje wi臋kszym zapotrzebowaniem na kofein臋, aby zastopowa膰 pojawiaj膮ce si臋 uczucie zm臋czenia. Z czasem zbudujesz na ni膮 niez艂膮 tolerancj臋.


Dobr膮 wiadomo艣ci膮 jest to, 偶e aby 鈥瀦resetowa膰鈥 receptory adenozynowe, wystarczy przej艣膰 przez oko艂o 7-12 dniowy "restet" kofeinowy, pij膮c wy艂膮cznie kawy i herbaty bezkofeinowe. Mo偶na tak偶e 鈥 co gor膮co polecam 鈥 zrobi膰 sobie tygodniow膮 przerw臋 od kawy, mniej wi臋cej raz na dwa miesi膮ce.


Innym aspektem jest to, 偶e kawa sta艂a si臋 symbolem spo艂ecznym, kt贸ry oznacza przerw臋 od pracy lub spotkanie na dyskusje, po艂膮czone emocjonalnie z relaksacyjn膮 atmosfer膮. Historycznie, zgromadzenia przy kawie by艂y wa偶nym elementem spotka艅 towarzyskich w Europie, a ich pojawienie si臋 zach臋ca艂o do wielu przemian kulturowych i politycznych. Stanowi艂y platform臋 wymiany pogl膮d贸w i piel臋gnowania opinii publicznej. Co wi臋cej, kawiarnie by艂y popularne w艣r贸d filozof贸w przyrody, antykwariuszy i historyk贸w, jako miejsca dla podobnie my艣l膮cych uczonych, do gromadzenia si臋, czytania, uczenia si臋 oraz wsp贸lnych dyskusji. Te nawyki kontynuowane s膮 do dzi艣, z tendencj膮 wzrostu liczby os贸b bior膮cych udzia艂 w tym 鈥 dla niekt贸rych 鈥 wa偶nym wydarzeniu. Wiele o贸b traktuje zaparzanie kawy jako ceremoni臋, co sprawia, 偶e nabiera ona szczeg贸lnego znaczenia.


Ciemna strona kawy

Jednym z powszechnych problem贸w z kaw膮 jest przedawkowanie kofeiny oraz spo偶ywanie kawy zbyt p贸藕no w ci膮gu dnia. W konsekwencji powoduje to zmniejszenie jako艣ci snu przez kofein臋 blokuj膮c膮 zm臋czenie. To s膮 dwa najbardziej powszechne powody dla kt贸rych powinni艣my spo偶ywa膰 ten nap贸j bardziej 艣wiadomie.


Tak jak wspomina艂em, aby zresetowa膰 nasze receptory, wystarczy od艂o偶y膰 kaw臋 oraz inne stymulanty zawieraj膮ce kofein臋 na co najmniej tydzie艅, raz na dwa miesi膮ce. Nale偶y r贸wnie偶 by膰 艣wiadomym tego, 偶e okres p贸艂trwania kofeiny w naszym organizmie wynosi oko艂o 5 godzin. Co to oznacza? Np. spo偶ywaj膮c fili偶ank臋 kawy zawieraj膮c膮 100mg kofeiny, za 5h w naszym krwioobiegu b臋dziemy mie膰 50mg kofeiny a za kolejne 5h 鈥 25mg. Dlatego, aby zminimalizowa膰 wp艂yw kofeiny na nasz sen powinni艣my spo偶ywa膰 j膮 przed po艂udniem. Powinni艣my tak偶e zwraca膰 uwag臋 na to, 偶eby nie pi膰 kawy zaraz po przebudzeniu, poniewa偶 kofeina stymuluje kortyzol 鈥 hormon stresu, a jest on najwy偶szy w艂a艣nie zaraz po przebudzeniu. Najbardziej strategicznym momentem na picie kawy by艂oby godzin臋 po wstaniu.


Kolejnym aspektem kawy jest jej jako艣膰


Og贸lnie kawa ma niesamowite w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne oraz pozytywny wp艂yw na samopoczucie. Niestety du偶e firmy sprzedaj膮ce kaw臋 po艣wi臋caj膮 korzy艣ci zdrowotne dla zysku przez stosowanie szokuj膮co z艂ych praktyk produkcyjnych oraz dystrybutorskich. Te niespe艂niaj膮ce standard贸w procesy nie tylko niszcz膮 wiele korzy艣ci zdrowotnych kawy, ale tak偶e wprowadzaj膮 do Twojego organizmu szkodliwe zwi膮zki, kt贸re mog膮 powodowa膰 rozstr贸j 偶o艂膮dka, drgawki oraz inne, o wiele bardziej negatywne efekty uboczne. Wi臋kszo艣膰 firm kawowych stawia na nisk膮 cen臋, szybko艣膰, wygod臋 produkcji na bardzo du偶膮 skal臋. Inni koncentruj膮 si臋 tylko na smaku. A jeszcze inni na 艣wietnej reklamie. W przypadku wi臋kszo艣ci firm sprzedaj膮cych kaw臋, korzy艣ci zdrowotne nie pojawiaj膮 si臋 nawet w ich portfolio.


Praktyki produkcji komercyjnego przemys艂u kawowego maj膮 na celu wytwarzanie kawy tak tanio, jak to tylko mo偶liwe. Ich system dystrybucji opiera si臋 na ograniczeniu koszt贸w do minimum. Zwykle oznacza to: s艂ab膮 jako艣膰 upraw, powolne statki towarowe dostarczaj膮ce towar w przeci膮gu kilku tygodni na drugi koniec 艣wiata, nieodpowiednie sposoby sk艂adowania czy labiryntowy 艂a艅cuch dystrybucji. Uniemo偶liwia to nam 鈥 konsumentom 鈥 zdobycie 艣wie偶ej, pe艂nej antyoksydant贸w, zdrowej kawy wolnej od zanieczyszcze艅, pestycyd贸w oraz ple艣ni.


Na co wi臋c nale偶y zwraca膰 uwag臋 przy wyborze kawy?


1) Zapewnienie najwy偶szego mo偶liwego poziomu jako艣ci kawy w procesie produkcji, transportu, wypalania oraz pakowania. Zaczynaj膮c od znalezienia najlepszego gospodarstwa produkuj膮cego kaw臋 z wysokog贸rskich upraw, gdzie organiczna produkcja kawy nie dopuszcza do spryskiwania drzew kawowca substancjami wp艂ywaj膮cymi na zwi臋kszenie plon贸w lub zabijanie chwast贸w. Jest to szczeg贸lnie wa偶ne, poniewa偶 komercyjne ziarna kawy s膮 jednym z najbardziej opryskiwanych pestycydami produkt贸w na 艣wiecie. Ponadto kawa organiczna mo偶e chroni膰 w膮trob臋, dzi臋ki czemu jest raczej prozdrowotna, nie tak jak kawa nieekologiczna.


2) Kawa nie mo偶e zawiera膰 ple艣ni. Podczas poszukiwania naj艣wie偶szej mo偶liwie kawy nie mo偶na tolerowa膰 obecno艣ci ple艣ni. Warto dowiedzie膰 si臋, czy kawa by艂a testowana pod k膮tem ilo艣ci mykotoksyn, kt贸re powstaj膮 podczas niew艂a艣ciwego suszenia ziaren kawy, a nastepnie magazynowania. Najlepiej wykorzystuj膮c do tego niezale偶ne laboratorium. Toksyny ple艣niowe s膮 genotoksyczne 鈥 oznzcza to, 偶e mog膮 powodowa膰 uszkodzenia i mutacje DNA oraz niszczy膰 os艂onk臋 mielinow膮 w po艂膮czeniach m贸zgowych, kt贸re izoluj膮 neurony i pozwalaj膮 im w przesy艂aniu informacji.


3) Dystrybutor kawy powinien bardzo dobrze zna膰 swoje 藕r贸d艂o. Sprzedawca powinien by膰 w bezpo艣rednim kontakie z producentem, by mie膰 pewno艣膰, 偶e kawa produkowana jest w spos贸b zr贸wnowa偶ony, a nast臋pnie jest r臋cznie zbierana i sortowana. Praktyki produkcyjne powinny by膰 dobre dla planety, zar贸wno pod wzgl臋dem ekonomicznym, jak i ekologicznym: nieszkodliwe dla zbior贸w kawy i pozytywne dla ludzi, kt贸rzy j膮 uprawiaj膮.


4) Kawa powinna by膰 wypalana do perfekcji. Wyb贸r palenia powinien mie艣ci膰 si臋 w skali spektrum wypalania. W szczeg贸lno艣ci 艣rednie palenie kawy zapewnia najwy偶szy poziom zdrowych fitochemikali贸w, najwy偶szy poziom antyoksydant贸w, jednocze艣nie ograniczaj膮c nadmierny poziom kofeiny.



Wyj膮tkowe ziarna z Peru


Podczas poszukiwania kawy, kt贸ra posiada艂aby wszystkie cztery z wy偶ej wymienionych standard贸w, bardzo cz臋sto napotyka艂em si臋 na problem braku 艣wiadomo艣ci o mykotoksynach z ple艣ni oraz braku bezpo艣redniego kontaktu z farmerem, kt贸ry dan膮 kaw臋 uprawia. Z tego powodu postanowi艂em wzi膮膰 sprawy w swoje r臋ce i wyruszy膰 na poszukiwanie organicznej, wysokog贸rskiej kawy z Peru.



Dlaczego Peru? Dzi臋ki doskona艂ym wysoko艣ciom dla upraw, udanym sieciom kooperacyjnym z lokalnymi hodowcami oraz cennemu genomowi arabiki mocno zakorzenionemu w peruwia艅skich kawowcach, ten region 艣wiata zapewnia najwy偶szy poziom jako艣ci, kt贸ra jest konieczna, aby m贸c delektowa膰 si臋 porann膮 kaw膮 ze 艣wiadomo艣ci膮, 偶e zapewnia ona dla Twojego organizmu najkorzystniejsze w艂a艣ciwo艣ci, jakie kawa naturalnie posiada. S膮 nimi przede wszystkim bogactwo antyoksydant贸w oraz fitochemikalii, powsta艂ych poprzez wystawienie kawowc贸w na ekstremalne, naturalne warunki 艣rodowiskowe, takie jak odpowiednia wysoko艣膰 oraz znaczna amplituda temperatur w cyklu dobowym. Takie otoczenie hartuje owoce kawowca, zapisuj膮c w ziarnach pot臋g臋 peruwia艅skiej natury.


Uda艂o nam si臋 r贸wnie偶 skontaktowa膰 z lokalnym peruwia艅skim plemieniem Yanesha, kt贸rzy jako grupa oko艂o stu rodzin, od pokole艅 zajmuj膮 si臋 upraw膮 kawy. Zostali艣my zaproszeni, aby m贸c nawi膮za膰 bezpo艣redni 鈥 i tak wa偶ny dla nas 鈥 emocjonalny kontakt z lud藕mi, kt贸rzy 偶yj膮 w spokoju mi臋dzy szczytami And, a peruwia艅sk膮 d偶ungl膮 w ma艂ej wiosce Villa Rica.



Dzi臋ki go艣cinno艣ci naszych rdzennych Indian, mogli艣my sp臋dzi膰 kilka ekscytuj膮cych dni na ich w艂asnych plantacjach oraz udokumentowa膰 ca艂y proces hodowania kawy z pierwszej r臋ki. By艂a to niezwykle inspiruj膮ca wyprawa, kt贸rej rezultatem b臋dzie 鈥 mamy nadziej臋 鈥 dystrybucja organicznej peruwia艅skiej kawy. Kawy, kt贸ra spe艂nia nasze cztery kryteria jako艣ci.





Aby zapewni膰 najwy偶sz膮 jako艣膰 i naj艣wie偶sz膮 mo偶liwie kaw臋, w momencie, kiedy zdob臋dziemy wystarczaj膮co du偶o ch臋tnych do zakupu naszej kawy, rozpoczniemy proces sprowadzania oraz sprzeda偶 internetow膮 na naszej stronie.


Je艣li jeste艣 zainteresowany zakupem naszej kawy,

daj nam zna膰 w komentarzu lub na maila info@reon.pl


Simon & Magdalena





殴r贸d艂a:

Ben Greenfield Fitness Coffee article

Dave Asprey Mycotoxins Article

239 wy艣wietlenia

B膮d藕 na bie偶膮co 
z najnowszymi informacjami
(bez spamu!馃槈)

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

 REON 2020 - CC0, No copyright, No rights reserved.

Informacje na stronie reon.pl nie nale偶膮 do nikogo/nale偶膮 do nas wszystkich i mog膮 by膰 kopiowane bez pozwole艅.